‘Tasarruf Tedbirleri KPSS’ye Katılımı Etkileyecek’ her yıl yüzbinlerce kişi kamuda çalışma hayaliyle KPSS’ye giriyor. Ancak bu yıl tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda sadece emekli olanların yerine personel alınacağı açıklandı.
KPSS’ye 2023 yılında 1 milyon 799 bin 485, 2022’de ise 4 milyon 368 bin 166 aday katıldı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Öğretmen adayları KPSS’ye başvurma noktasında istekli olmayacak ya da hiç başvurmayacak. Bu da başvurularda düşüşe sebep olacak. İşsizlik oranını artıracak bir durum. Bu tedbir adımları tam tersi bir etki gösterecek.” dedi.
‘ZENGİNLERE YÖNELİK TASARRUF TEDBİRİ YOK MU?’
Pandemi döneminde de KPSS’de mağduriyetlerin yaşandığını ancak hala giderilmediğini anlatan Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Devletin asli işlerini yapar memurlar, bu alanlarda nasıl tasarruf yapılabilir? Zenginlere yönelik hiçbir tasarruf ön görmüyor iktidar. Biraz oralardan, şatafattan tasarruf edilirse, bu sorunlar büyük oranda çözülür. Sınav sonuçlarının geçerlilik süresinin uzatılması da belli oranda çözüm olabilir.”
‘ŞATAFATTAN TASARRUF YOK ÖĞRETMEN ATAMALARINDA VAR’
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “31 Mart yerel seçimlerindeki yenilginin ardından kamuda tasarrufu dilinden düşürmeyen iktidar, tasarrufu kendi şatafatından değil atama sayılarını düşürerek tüm harcadıklarının, borçlandıklarının faturasını yine vatandaşa çıkarmaktadır” dedi.
‘Öğretmenler Sınav Masraflarına Değmeyeceğini Düşünüyor’Diplomalı işsizliği çığ gibi büyüten bir zihniyet yönetiminde iş bulma umutları yitirildiğini belirtti.
KPSS’ye girip derece yapmanın dahi torpil mekanizması ve mülakat sebepli kadrolaşma sistemi nedeniyle atanmaya yetmeyeceğini dile getirdi.
Özbay, adayların ekonomik krize rağmen kurslara giderek KPSS’ye hazırlandıklarına işaret ederek, “Öğretmen adayları atama sayısının daha da azalmasıyla bu masrafları yapmaya da değmeyeceğini düşünmektedirler.” dedi.